Užívanie vzácnej huby Reishi (čínsky nazývaná Ling Zhi, latinsky Ganoderma lucidum) ako lieku uvádzajú staré čínske spisy z doby už pred 4000 rokmi. Vo voľnej prírode rastie Reishi len na odumretých stromoch s tvrdým drevom. Je to drevokazná huba ako naša hliva ustricová. Vzhľadom k svojej relatívnej zriedkavosti v prírode (často bolo potrebné skontrolovať až 100 000 starých stromov, aby sa našlo pár húb), bolo použitie Reishi v celej histórii Číny zvyčajne obmedzené na cisára, jeho dvor a bohaté vyššie triedy. Kto ju našiel musel ju okamžite odovzdať u cisárskeho dvora. Neodovzdanie sa trestalo smrťou. Reishi sa stala kultúrnou ikonou pre dlhý a zdravý život. Dnes sa Reishi pestuje a je široko dostupná ako liečivá huba s mnohými zdravotnými benefitmi. Ako moderná veda naďalej overuje bylinnú múdrosť pred stáročiami, popularita Reishi ako superpotraviny „superfood” stále rastie.

Číňania považujú Reishi za cennejšie než ženšen. V Číne a Japonsku je schválená pre podpornú liečbu rakoviny. Takmer všetko, čo sa vtedy vedelo a popísalo o účinkoch Reishi, už bolo súčasnými vedeckými štúdiami čiastočne presne zmerané, dokázané a potvrdené. Fascinujúci je obzvlášť fakt, že Reishi (Ganoderma lucidum) nám dokáže pomôcť zostať zdravými a vôbec neochorieť. Čínska medicína hovorí, že ten kto pravidelne užíva hubu Reishi, žije dlho, spokojne a udržuje si svoju ideálnu váhu.
V súčasnej, uponáhľanej a stresujúcej dobe má prevencia čoraz väčší význam a huby ako reishi, hliva ustricová, cordyceps a shitake v nej hrajú nezastupiteľnú úlohu, teda predovšetkým betaglukány (polysacharidy). Pomocou Reishi si možno zvýšiť vitalitu, posilniť srdce proti vplyvom stresu, zodolniť náš imunitný systém proti krízovým stavom, zvýšiť našu výkonnosť a do krvi priviesť viac kyslíka a to všetko bez vedľajších účinkov.
REISHI A VEDA:
Reishi je huba s vysokým obsahom liečivých látok. Najdôležitejšiu úlohu, vzhľadom k farmakologickým vlastnostiam zohrávajú betaglukány (polysacharidy) a triterpény.
Polysacharidy: Polysacharidy podnecujú v imunitnom systéme zvýšenú aktivitu makrofágov - tzv. buniek požieračov - ktoré sú zodpovedné za tlmenie rastu nádorov a stabilizácie imunity. Reishi disponuje jednými z najúčinnejších bioaktívnych polysacharidov, ktoré sa doteraz podarilo nájsť v liečivých rastlinách. Polysacharidy produkujú kaskádu liečivých efektov: zvyšuje sa fagocitóza (prehltnutie) infikovaných alebo poškodených buniek, zvyšuje sa hladina interleukínov a interferónov v tele (tieto substancie bielkovinovej povahy slúžia ku komunikácii medzi jednotlivými imunitnými bunkami a ich populáciami), čo zvyšuje počet a odpoveď t-lymfocytov a monocytov, dochádza k hojeniu rán zvýšením aktivity fibroblastov. MPS stimulujú produkciu takzvaného tumor nekrotizujúceho faktora TNF, ktorý ničí nádory blokom tvorby krvných ciev. Táto skupina veľmi dlhých polysacharidov sa môže rôznymi vplyvmi (napr. teplo, enzýmy) rozložiť na menšie molekuly a tým sa môže stratiť ich imunomodulačné funkcie. Preto je dôležité, ak chcete využiť zdravotných efektov týchto látok, mať prvotriedny a šetrne spracovaný produkt.
Triterpény, ganoderické kyseliny: Triterpény známe tiež ako ganoderické kyseliny sú látky, ktoré pôsobia protinádorovo, protizápalovo, antialergicky a znižujú tlak krvi a zlepšujú funkcie pečene.
Adenozín: Adenozín tlmí zhluk krvných doštičiek, pôsobí na rozšírenie periférnych ciev a všeobecne na vegetatívny nervový systém, ktorý je spoluzodpovedný za liečivý a preventívny účinok reishi pri migréne a pri poruchách prekrvenia koronárnych a periférnych ciev.
Organické germanium: Organické germánium pôsobí pri vylučovaní ťažkých kovov a ostatných jedov z tela, stabilizuje imunitný systém a podporuje tvorbu látok v tele, ktoré tlmia vírusy v tele človeka, ďalej podporuje zásobovanie buniek kyslíkom. Reishi obsahuje 4 - 6 krát viac germánia ako ženšen. Reishi je zrejme rastlinou s najväčším obsahom germánia vôbec.
SPRACOVANIE HUBY REISHI:
Naša huba Reishi rastie vo výsadbovej základni v kraji Qingyuan, ktorý je známy ako čínske "mesto húb". Tento kraj je taktiež známy pre najlepšie ekologické prostredie v krajine. Dodávateľ vyváža produkty do Európy a USA už viac ako 15 rokov a je technologickým lídrom v pestovaní húb. Teplota, vlhkosť, oxid uhličitý, intenzita svetla a živín sú starostlivo sledované aby boli dodržané optimálne podmienky pre rast.
Pestovanie huby Reishi sa začína na dreve, presnejšie na kôre stromu lipy. Kôra je nasekaná na 30 cm dlhé časti, ktoré sú sterilizované pomocou horúcej pary. Na kôru sa umiestnia spóry (výtrusy) huby Reishi a takto pripravené kusy lipovej kôry sa vkladajú za sterilných podmienok do plastových vreciek. Ponechaním kôry s výtrusmi v týchto vhodných podmienkach pre rast (teplo a vlhko) spôsobí, že spóry rastú a rozširujú sa cez lipovú kôru plnú živín. Výtrusy Reishi sú týmto spôsobom pestované asi 4 mesiace a potom sa presúvajú na výsadbovú základňu kde je teplota udržiavaná okolo 25° C. Lipové kultivary sa zakopávajú tesne pod povrch pôdy a počas následujúcich 3 mesiacov vyrastajú dospelé huby Reishi. Zber dospelých húb Reishi prebieha každým rokom medzi augustom a októbrom. Pred očistením a vysušením sa huby kontrolujú individuálne aby sa zabezpečilo, že sú správnej kvality, veľkosti a farby. Vysušené huby Reishi sa potom mechanicky melú na jemný prášok.
CERTIFIKÁCIA BIO KVALITY:
Organická huba Reishi má certifikát spoločnosti Soil Association, ktorá je jedna z mála ekologických certifikačných spoločností vo Veľkej Británii. Táto certifikácia sa riadi anglickým ministerstvom životného prostredia, výživy a záležitostí vidieka - DEFRA. Významnou úlohou ekologickej certifikačnej spoločnosti Soil Association je zabezpečiť, aby všetky potraviny predávané ako ekologické spĺňali prísne ekologické parametre. Tento ekologický audit zahŕňa celý dodávateľský reťazec, od pestovania, spracovania až po export a balenie. Soil Association certifikácia, ktorej logom je označená aj huba Reishi je zárukou, že našim zákazníkom sa dostáva skutočný ekologický produkt. Všetky ekologicky certifikované výrobky musia mať na svojom obale certifikačný kód. Vo Veľkej Británii majú takto certifikované potraviny formát GB-ORG-XX, kde XX označuje subjekt, ktorý certifikát vydal. Ak tento kód nie je k dispozícii na obale, tak sa nejedná o ekologický produkt.
ODPORÚČANÉ DÁVKOVANIE: 1 mierne kopcovitú čajovú lyžičku (cca 3g) rozmiešajte v 2dl vody, džúsu alebo iného nápoja. Odporúča sa užívať 2 x denne, podľa možnosti pol hodinu pred jedlom po dobu neurčitú. Vzhľadom k dosiahnutiu maximálneho efektu (zisku z hubovej masy) odporúčame pridať do nápoja niekoľko kvapiek citrónovej šťavy. Výskumy ukazujú, že vitamín C zvyšuje vstrebávanie polysacharidov v tele. Pri liečení ťažkých ochorení je možné jednotlivé dávky niekoľkonásobne zvýšiť, ale len po konzultácii s lekárom.
Upozornenie: Tento produkt je registrovaný ako doplnok stravy. Výrobok nie je určený k použitiu ako náhrada pestrej stravy. Prípravok nie je vhodný pre deti do 3 rokov. Ukladajte mimo dosahu detí. Minimálna trvanlivosť vyznačená na obale. Stanovená doporučená denná dávka sa nesmie prekročiť.